We gaan de komende dagen kerst vieren in een gesloten samenleving. Van ‘komt allen tezamen’ zul je niet veel meemaken. Een gezellig diner met de hele familie, vergeet het maar dit keer.

Trouwens, hoe waren de dagen van Christus’ geboorte nu voor Maria en Jozef? Ze waren met zijn tweetjes. Afgereisd uit Nazareth. Amper welkom in hun familiestad. Het decreet van Augustus hadden ze opgevolgd. En zo zaten ze in Bethlehem, in een schuur, een stal voor schapen, geiten of runderen. Te wachten op de bevalling. Hoe gezellig is dát?!

En toch … in deze dagen die zwanger zijn van het heil van God, dat nu toch echt tevoorschijn komt … in deze dagen houden oude mensen én jongeren hun hart op de HEER gericht. Ze vertrouwen volledig op God, ook al duurde deze zwangerschap al … eeuwen. Zo vlak voor kerst eren ze de HEER. Want de HEER is eeuwig verheven en doet grote daden. En reken maar dat Gods vijanden te gronde gaan. Dat wie onrecht doet, juist verstrooid wordt.

Je zou zeggen: ik zie daar weinig van. Wel, zij zien er alles van. Ze kijken met het oog van de profetie. God laat zieners zingen in de aanloop naar kerst. De komst van de Heer. Ze zien al wat dat komen van onze Heer teweeg brengt. Ze weten zich zelfs al daar helemaal bij betrokken.

Wij lezen de Psalm voor de sabbat en horen nu onze Heer al dit lied zingen. Hij vooral. Hij voor ons, wij in Hem. Met kerst verschuilen we ons in onze Heer. We horen van een pasgeboren kind, dat helemaal verzorgd moet worden. Dat achtergesteld is. Dat opgejaagd wordt. Dat vluchten moet. Dat zijn hele leven lijden moet. Wat komt er van dit kind terecht? Van ons?

Op zaterdag de eerste kerstdag en op zondag de tweede kerstdag is er alle reden om dapper je de Schriften eigen te maken. Ze gaan over Jezus Christus. Ons leven. Zing het lied voor de sabbat, zing over Hem en wees een ziener voor jezelf: U geeft mij de kracht van een wilde stier.

Lees Psalm 92.

En luister naar het lied van een rechtvaardige die oud is en toch krachtig en jeugdig fris:

Vier dapper Kerst!

Vorig artikelHoe kom je onder de indruk van wat je al lang weet?
Volgend artikelNiet alles is anders
Tonnis van Eerden
Predikant GKv Grootegast