Lezen: Lucas 1:65-66

65Alle omwonenden waren diep onder de indruk, en in heel het bergland van Judea werden deze gebeurtenissen besproken. 66Ieder die het hoorde bleef erover nadenken en vroeg zich af: Hoe zal het verdergaan met dit kind? Want de hand van de Heer steunde hem.

De buren en familie van Zacharias en Elizabet waren diep onder de indruk over wat er bij die oude mensen was gebeurd. Dat dit oude echtpaar toch nog een kindje kreeg. Dat zijn vader Zacharias eerst een tijd lang niet praten kon. Maar nadat hij de naam van zijn zoon had opgeschreven ineens wel weer. En dat hij toen God loofde. Het was niet niks, wat daar gebeurde! Als dat bij jouw buren zou gebeuren, dan zou je daar ook van onder de indruk zijn, toch?

Wij lezen dat mooie verhaal. Maar als je dat verhaal al lang kent, dan is het logisch dat je niet net zo onder de indruk komt als die buren van Zacharias en Elizabet. Trouwens, zij zijn op een gegeven moment weer doorgegaan met hun leven. Alles werd weer gewoon.

Hoe kunnen wij vandaag nog onder de indruk komen van wat God doet als we het moeten hebben van die oude verhalen?  Wat ik mooi vind is deze zin: “Ieder die het hoorde, bleef erover nadenken en vroeg zich af: Hoe zal het verder gaan met dit kind?”

Erover blijven nadenken, dat is wat Zacharias heeft gedaan, al die tijd dat hij niet praten kon. Nu deden die buren het ook. En wij doen dat in deze tijd van advent. We denken na over hoe het verder ging met dit kind, Johannes. En vooral met dat andere kind, Jezus. En over hoe God in dat alles bezig is met zijn plan. Over het plan van God gaat Zacharias straks zingen. Daar kun je blijvend warm van worden: dat God door Jezus Christus zijn plan uitvoert. En dat jij en ik daar onderdeel van zijn. Als je erover nadenkt, merk je soms ook hoe God in jouw leven er is, met zijn troost en bemoediging. Je merkt het in de kleine dingen. Daar word je blij van.

Ik hoop en bid dat je die blijdschap in deze adventstijd weer ervaart. Ook als je het wel eens moeilijk hebt. Door eenzaamheid, somberheid, frustratie misschien. Daar kun je bij tijden vast in zitten, in een sombere stemming. Denk er dan over na, hoe God wonderlijke dingen blijft doen. Hij gaat door met zijn plan. En vandaag wil Hij ook jou weer raken door het goede nieuws. Het goede nieuws dat Hij ons in deze wereld niet alleen laat. Nu niet. Nooit.


Stelling:

Plakboek van Lucas
Stelling - 22-12-2021

Het evangelie raakt me toch steeds weer.

*

Het evangelie raakt me toch steeds weer.

*


Vorig artikelLicht
Volgend artikelAls een wilde stier
Jan Rozemuller
Predikant GKv Oldehove