Vooraf lezen: Jesaja 52: 7-10

We zijn er inmiddels aan gewend geraakt. De persconferenties van Mark en Hugo met of zonder gebarentolk Irma. Meestal weet je al ongeveer wat er gaat komen. De maatregelen die worden aangekondigd zijn de dag ervoor op je favoriete nieuwsapp al te lezen. Het effect verzwakt. De 1,5 meter afstand schiet er zomaar bij in…

Het kan gebeuren dat je ook zo naar bijbelse profetieën luistert. Na verloop van tijd ken je het wel. God kondigt via een van zijn profeten goed of slecht nieuws aan, maar het zegt je niet meteen wat.  De details ontgaan je. Je gedrag wordt er niet meer anders van… Tenminste zo vergaat mij dat regelmatig.

Advent wil je hier bij helpen. Je krijgt de tijd om stil te staan bij het goede nieuws van de geboorte van Jezus van Nazaret. Je hart wordt klaargemaakt met verhalen over Zacharias, Elisabet, Jozef en Maria. Zo voorkom je dat het belangrijkste nieuws in de geschiedenis onbewust langs je heen glijdt. Dit keer heeft de boodschap wel impact op je leven.

In die verhalen klinken tussen de regels door voortdurend echo’s uit het Oude Testament: Sara, Hanna, Jesaja of Zacharia. Zo zou je in Johannes de doper de vreugdebode van troost kunnen zien die God via Jesaja heeft aangekondigd. Als het kindje Jezus die grote woorden kan vervullen, heeft God door Hem te geven echt iets beslissends gedaan om de wereld weer mooi te maken. Dat wil ik graag tot mij door laten dringen! Maar hoe zou jij dit goede nieuws uitbeelden als gebarentolk tijdens een persconferentie?


Stelling

Plakboek van Lucas
Stelling - 11-12-2021

Vaak gaat een bijbellezing langs me heen

*

Vaak gaat een bijbellezing langs me heen

*


Vorig artikelIk Geef Me Over
Volgend artikelHeersen
Pieter Kars van de Kamp
Predikant Grijpskerk-Niezijl Eindredacteur van deze serie berichten