Lezen: Lucas 1: 76-79

Heb je wel eens in het donker je weg gezocht? Eén van de plekken waar nog weinig licht is, dat zijn de Waddeneilanden. Moet je daar eens zonder zaklamp in de nacht door het bos lopen. Over zo’n kronkelpaadje. Dat lukt alleen, als je de weg een beetje kent. Als je er vaker overdag bent langsgelopen. Dan kan je lopen op je herinnering. Maar dan nog is het voetje voor voetje. Er kan ergens een boomwortel uitsteken. Best gevaarlijk. Je kunt zomaar ergens tegenaan lopen. Net verkeerd ingeschat. Niet helemaal goed onthouden. En dan struikelen, je bezeren. En dan zwijg ik nog over iets breken. Want je ziet gewoon niets voor ogen. 

Met het licht van de maan gaat het al iets beter, omdat er dan iets van licht is. Waar je in het donker maar langzaam vooruit komt, dat heb je overdag zo afgelegd. Een verschil van dag en nacht. 

De nacht als dekking voor het kwaad. Om in te breken. Om zaken geheim te houden. Duistere zaakjes houden van het donker. Dat kan het (dag)licht niet verdragen. Wat overdag helder en duidelijk is, dat vervaagt in het donker. Dan worden grenzen opeens vloeiend. Zo is het duister spreekwoordelijk geworden voor het kwaad. 

Bekeer je. Draai je om. Doe het anders. Het koninkrijk van God is dichtbij. Dat is de boodschap van Johannes. De laatste profeet voor de grote profeet. Hij brengt het kwaad aan het licht. Windt er geen doekjes om. Hij dekt niets toe. Veegt niets onder het kleed. Je moet je bekeren. De zonde weg doen uit je leven. Jezelf schoonwassen. Onderdompelen in het water. Je moet jezelf compleet reinigen. 

De zonde is er al eeuwen geweest. Met alle gevolgen van dien. God en het volk hebben een hele historie als het over zonde gaat. De ballingschap is er het directe gevolg van. En daarna de stilte. Net of het donker, duister wordt. Er een dikke deken over het land ligt. Licht, het volk dat in donkerheid wandelt zal een licht zien. Omdat Gods hart naar mensen uitgaat. 

Johannes, hij vertelt het. Hij bereidt de weg voor, voor zijn neef: Jezus. De grote verlosser. Hij die de zonde aan het licht brengt, maar ook zorgt voor reiniging. Hij ruimt het op. Ook voor jou. Laat Gods licht schijnen in je leven. 


Plakboek van Lucas
Stelling - 21-12-2021

Keer je om:

*

Keer je om:

*


Lied
Casting crowns: Who am I:

Vorig artikelWat de Geest van advent met je doet
Volgend artikelHoe kom je onder de indruk van wat je al lang weet?
Erik Pomp
Predikant GKv Aduard