Vooraf lezen: Deuteronomium 18: 9 – 22

In het boekje ‘Shoppen met advent’ van Herman Paul las ik over een predikant die vertelde dat hij na afloop van een adventsdienst bij de koffie vooral gespreksflarden opving over vakanties, de verbouwing van het huis, het aanstaande kerstdiner en de cadeaus die nog gekocht moesten worden. Niet dat hij iets tegen die dingen had of dat de gesprekjes over zijn preek moesten gaan, maar deze weken voor Kerst willen ons toch laten uitzien naar iets veel groters?! Zou het kunnen dat christenen net zo gericht kunnen zijn op het hier en nu als mensen die nergens aan doen?

De dagtekst van vandaag laat zien hoe Israël een ware van een valse profeet kon onderscheiden: komt de profetie uit of niet… Met advent komen ook profeten voorbij. Denk aan Johannes de Doper. De voorloper van nog weer een andere profeet: Jezus van Nazaret! Over hem zegt de anonieme auteur van de brief aan de Hebreeën het volgende: Op velerlei wijzen en langs velerlei wegen heeft God in het verleden tot ons gesproken door de profeten, maar nu de tijd ten einde loopt hij hij tot ons gesproken door zijn Zoon.

Zelf ga ik de komende dagen ook nog cadeaus voor Sinterklaas bestellen en kopen. Ook ik ga shoppen met advent. Met Kerst vast ook nog wel, maar het mooiste cadeau waar ik naar uit mag kijken is de profeet door wie God zich in al die eeuwen het meest duidelijk heeft laten kennen. Door Hem te geven heeft God zich verzoent met deze wereld, deze aarde omarmt en zichzelf gegeven. Daar wil ik in deze tijd graag vol van zijn, mee bezig zijn en de verlangens van mijn hart op richten!

Stelling
Plakboek van Lucas
Stelling - 29-11-2021

Christenen zijn met advent net zo gericht op het hier en nu als mensen die nergens aan doen

*

Christenen zijn met advent net zo gericht op het hier en nu als mensen die nergens aan doen

*

Luisterlied

Vorig artikelVergeten gebeden bestaan niet
Volgend artikelWie ben jij?
Pieter Kars van de Kamp
Predikant Grijpskerk-Niezijl Eindredacteur van deze serie berichten