Vooraf lezen: Zacharia 8: 9-15

‘Zo schildert Lucas de geboorte van Jezus op het canvas van Israëls geschiedenis en met een oudtestamentisch palet.’ Deze zin kwam ik tegen tijdens de voorbereiding van de dienst van aanstaande zondag. Het klopt dat Lucas direct en indirect veel verwijst naar verhalen, profetieën en personen uit het Oude Testament. Zo maakt hij duidelijk dat wat nu te gebeuren staat van belang is en een eeuwenlange aanloop heeft. God werkt al eeuwen naar dit moment toe in samenwerking met geroepen gelovigen.

Dit is goed om te weten. Het laat het blijvende belang van het Oude Testament zien. Maar er is meer. De lange aanloop die Lucas neemt, kan ook helpen om je hart klaar te maken voor Kerst. Zoals Lucas het wonderlijke verhaal van Zacharias en Elisabet ook gebruikt om je voor te bereiden op het grotere wonder van de geboorte van de Messias uit de maagd Maria. Hij bouwt het geheel subtiel op zodat je bij het belangrijkste verhaal niet meteen afhaakt (‘Suspension of disbelief’). Door links en rechts te hinten naar het Oude Testament neemt Lucas een nog langere aanloop die kan helpen om je hart klaar te maken voor het wonder van Kerst.

Vergelijk het met paddestoelen die je overal in de herfst tevoorschijn ziet komen. De een is nog mooier dan de ander. Het lijkt wel alsof ze uit de lucht komen vallen. Totdat je beseft dat de paddestoel maar een klein vruchtje is van een veel groter geheel van wat je niet ziet onder de grond. Als je dat beseft, blijven paddestoelen bijzondere verschijnselen, maar je kan het wel beter plaatsen. De paddestoel wordt er nog mooier van! Zo is het ook met het gebruik van het Oude Testament bij Lucas: het helpt je om het wonder van de geboorte van de Messias te plaatsen (in een lange geschiedenis), je erover te verwonderen en beetje bij beetje te gaan geloven.

Zo gaat het in het bijbelboek Zacharia over de wederopbouw van de stad Jeruzalem en de tempel. Heel pijnlijk opent het boek met de veelzeggende constatering dat de Perzische koning Darius op de troon zit. Juda is net als bij Lucas een miniprovincie van een groot rijk en er zit geen nakomeling van David op de troon (zoals beloofd). Zo stap je met Advent als Bijbellezer een wereld binnen van teksten waarin jij wordt uitgenodigd verhalen te verbinden…

Stelling

Plakboek van Lucas
Stelling - 03-12-2021

Het Oude Testament geeft Advent meer kleur en diepte

*

Het Oude Testament geeft Advent meer kleur en diepte

*

Luisterlied
Magnificat – Trinity College Choir

Vorig artikelWoorden van hoop
Volgend artikelBen je goed voorbereid?
Pieter Kars van de Kamp
Predikant Grijpskerk-Niezijl Eindredacteur van deze serie berichten