HomeWeek 1Vergeten gebeden bestaan niet

Vergeten gebeden bestaan niet

Vooraf lezen: Lucas 1:5:25

Tegenwoordig is ‘slow-television’ (langzame televisie) populair onder alle leeftijden. Denk aan programma’s als ‘Boer zoekt vrouw’, ‘Bed & Breakfast’, ‘We zijn er bijna’ of ‘Ik vertrek’. Het is niet spannende, voorspelbare, langzaam-gemonteerde televisie waarin weinig gebeurt. Je kunt gerust even een drankje halen. Je mist toch bijna niets! Kritische kijkers en recensenten vinden het oppervlakkig entertainment, maar liefhebbers wijzen graag op de diepere laag van langzame televisie. Volgens hen gebeurt er meer: je krijgt namelijk een portret van de Nederlandse cultuur.

In de dagtekst van vandaag kijken we naar een dag in het leven van Zacharias en Elisabet. Het lijkt wel de Bijbelse variant van langzame televisie. De twee zijn gewone gelovige Israëlieten op leeftijd. Tegelijk is er meer aan de hand. Samen met andere Israëlieten bidden zij al jaren om de komst van de Messias. Lucas laat subtiel zien (Lc. 1:5) dat er nog steeds geen nakomeling van David op de troon zit.

Wat vervolgens opvalt in de ontmoeting tussen Zacharias en engel Gabriël is de plek waar de engel staat: naast het reukofferaltaar (terwijl het volk buiten aan het bidden is). Dat is de plek waar de gebeden van Israël al eeuwenlang met hulp van wierookoffers door het dikke voorhangsel heen in het heilige der heiligen komen. Als kooltjes gedooft zijn en de geur van de wierook allang verdwenen is, blijken de gebeden voort te leven in het geheugen van God (Zacharias betekent: ‘God herinnert’). Vergeten gebeden blijken niet te bestaan, want Gabriël heeft goed nieuws voor Zacharias, Elisabet en het volk Israël!

Vandaag is het de eerste zondag van Advent 2021. Het is een tijd waarin we toeleven naar hoe God zijn wereld omarmt door zijn Zoon te sturen. Het is een tijd van uitzien, voorbereiden, wachten en bidden. Zou Gabriël vandaag ook gewone biddende gelovigen ontmoeten wanneer hij afdaalt met goed nieuws?


Dit jaar wil ik de adventstijd meer bewust meemaken
Plakboek van Lucas Stelling - 28-11-2021

Dit jaar wil ik de adventstijd meer bewust meemaken*

Dit jaar wil ik de adventstijd meer bewust meemaken*


 

Luisterlied: ‘Als alles duister is’ door Sela:

Gerelateerde berichten