lezen  Lucas 9 : 18 – 22

Als je wel eens hebt meegedaan aan een (Youth) Alpha cursus, dan weet je dat een van de eerste onderwerpen die aanbod komt is ‘Wie is Jezus’. Het is dan altijd interessant om te horen wie Jezus volgens de deelnemers van de Alpha cursus is.

In het Bijbelgedeelte dat vandaag centraal staat, lezen we dat Jezus bij zijn discipelen eens wil peilen wat de mensen over hem zeggen. De antwoorden zijn verschillend. Mensen denken dat Hij Johannes de Doper is, of Elia, of zomaar een oude profeet die is opgestaan.
Het is duidelijk dat de mensen nog niet precies weten wie Jezus is. En dat het voor de mensen nog niet duidelijk is waarom Jezus is gekomen.

En dan vraagt Jezus het aan zijn eigen leerlingen: Wie ben ik volgens jullie?

En daar wil ik deze scéne even stilzetten. Want, stel je je eens voor dat Jezus die vraag aan jou persoonlijk zou stellen. Wie ben Ik volgens jou? Op zichzelf misschien moeilijk om voor te stellen dat Jezus tegenover je staat, maar probeer eens in de schoenen van de discipelen te gaan staan. Dat Jezus je in de ogen aankijkt en vraagt: Wie ben Ik volgens jou?

Wat zou jouw antwoord zijn?

Best een essentiële vraag in deze Advents tijd. Want, wie verwacht je eigenlijk met Kerst? Naar de komst van wie kijk je eigenlijk uit?
Ergens is het misschien heel makkelijk te beantwoorden. We verwachten het kindje Jezus die werd geboren in Bethlehem, moest slapen in een kribbe, zoon van Jozef en Maria enz. enz. enz.

Maar wie is deze Jezus volgens jou?
En wat betekent Hij voor jou?

Aan het eind van de tekst van vandaag, spreekt Jezus over Zijn lijden. Het is de eerste keer dat Jezus daarover spreekt. Al vrij vroeg in het boek Lucas wordt de blik van Jezus gericht op de opdracht waarvoor Hij is gekomen. En als je bekend bent met het evangelie weet je dat Jezus uiteindelijk onze Redder zou zijn. Die stierf aan het kruis, maar ook na drie dagen weer opstond uit de dood.

Het is om stil van te worden. Dat kindje Jezus, waar we met elkaar naar uitkijken, werd uiteindelijk onze Redding.
Denk daar nog maar eens over na vandaag.

En mocht je deze column vandaag met meerdere mensen lezen, bijvoorbeeld met het gezin aan tafel, neem dan maar eens de tijd om samen door te spreken over de vraag: Wie is Jezus voor mij? Deel het maar met elkaar. Het levert vast een mooi gesprek op.

We komen weer een dagje dichterbij Kerst. Nog 15 nachtjes slapen.
Ben jij al verwachtingsvol aan het uitkijken naar de komst van onze Redder?


Vorig artikelMet deze bril zie je Jezus
Volgend artikelHoe zal ik ú ontvangen?
Arnold Wienen
Sinds oktober 2018 ben ik actief als jongerenwerker in GKV De Rank in Zuidhorn.